Waarom een docentbegeleider dé coach is voor (startende) docenten binnen het onderwijs

Waarom een docentbegeleider dé coach is voor (startende) docenten binnen het onderwijs

De toekomst van Nederland begint bij de jeugd. Hierin spelen docenten binnen het onderwijs een belangrijke rol. Om alle talenten van een docent optimaal te benutten, kun je een docentbegeleider inzetten. In deze blogpost lees je de voordelen van een docentbegeleider, hoe een coachingstraject eruit ziet en op welke drie gebieden coaching wordt gegeven aan (startende) docenten.

Wat doet een docentbegeleider binnen het onderwijs?

Een docentbegeleider coacht voornamelijk (startende) leraren, docenten die al langer werkzaam zijn binnen het onderwijs, herintreders óf docenten die zich hebben laten omscholen. Zoals je leest kan de groep die een docentbegeleider coacht, erg divers zijn. De uitdagingen zijn ook anders per docent. Iedereen is uniek en heeft andere normen, waarden en ervaringen. De achtergrond van een docent speelt dus een belangrijke rol.

Als docentbegeleider weet je als geen ander hoe belangrijk de eerste periode op een nieuwe school is. Er komt veel op je af en de kans op snel afhaken is vrij groot. Aangezien een docentbegeleider precies weet voor welke vuren een (startende) docent komt te staan, kan passende coaching worden aangeboden. Iedere docent begint ergens, dat was ook ooit het geval voor de docentbegeleider zelf.

Zo verloopt een coachingstraject door een docentbegeleider

De basis van een coachingstraject is het in contact komen met de docent in kwestie. Samen wordt er de diepte ingegaan om de situatie te schetsen en om te kijken waar groei mogelijk is. Hoeveel ervaring heeft de (startende) docent? Waar liep degene al eerder tegenaan? Daarnaast hanteert elke school een andere aanpak.

Zodra er een plan van aanpak is gemaakt door de docentbegeleider, wordt alles in de praktijk gebracht. Dit kan uiting krijgen in het zelfstandig geven van een les, of het ondersteunen van een andere docent. Al gaandeweg leert de nieuwe docent, beetje bij beetje. Vanzelf worden de voorbereiding en het maken van de les zelfstandig opgepakt, zodat de (startende) docent zelfverzekerd voor de klas staat.

Wat als het plan van aanpak niet passend is voor de (startende) docent?

Zoals je hebt gelezen, wordt er tijdens een coachingstraject een plan van aanpak gemaakt. Het betekent niet dat gedurende het hele traject niet afgeweken mag worden van het plan. Wekelijks heeft de docentbegeleider een voortgangsgesprek met de (startende) docent om er zeker van te zijn dat doelen worden behaald. Dit is altijd maatwerk, aangezien ieder persoon verschillend is.

Er wordt tijdens het voortgangsgesprek gekeken of het plan van aanpak bijgesteld moet worden. Er worden vragen gesteld zoals; ‘Zijn er problemen met de leerlingen?’, ‘Bij welk type leerling ervaar je mogelijke problemen?’ en ‘Waar loop je tegenaan?’. Een docentbegeleider kijkt naar de talenten van een (startende) docent en zorgt ervoor dat deze optimaal worden ingezet. Na een coachingstraject brengt een docent vol passie het lesmateriaal over op de leerlingen zodat deze ook gemotiveerd blijven.

Het uiteindelijke doel van een coachingstraject, gegeven door een docentbegeleider, is het zelfstandig staan voor een klas. Al doende leert men, vooral als een docent eerst een les bij een collega heeft gevolgd om de kneepjes van het vak te leren. De ‘trukendoos’ van de docent wordt steeds verder aangevuld met nieuwe handigheden. Bij de ene leerling werkt een bepaalde aanpak erg goed en bij de andere leerling werkt weer iets anders juist beter. Als een docent meerdere toepassingen in weet te zetten, kan diegene hiermee variëren zodat tijdig van plan A naar plan B kan worden overgeschakeld.

Dit is het grootste voordeel van een docentbegeleider binnen een scholengemeenschap

Als het aankomt op het coachen van (startende) docenten, is maatwerk dus van groot belang. Uiteindelijk heeft de kwaliteit van lesgeven een groot resultaat op de prestaties van leerlingen. Coaching heeft als grootste belang voor een scholengemeenschap dat hun docenten sterk voor de klas komente staan. Er zijn zoveel verschillende type leerlingen, denk alleen al aan de meest moderne leerling. De leerlingen van nu vragen meer van een docent dan een paar jaar geleden.

Daardoor wordt de veerkracht van een docent op de proef gesteld. Een docentbegeleider zorgt ervoor dat er tijdig wordt ingegrepen voordat er een burn-out ontstaat bij de docent. Misschien is er extra begeleiding nodig bij hoe een docent zich presenteert voor een klas, het inzetten van lange praktijklessen of het bezighouden van leerlingen zodat zij zich niet gaan vervelen. Een docentbegeleider is breed inzetbaar op elk gebied.

Op deze drie gebieden geef ik coaching voor (startende) docenten:

1. Omgang met leerlingen

De leerlingen van tegenwoordig zijn erg mondig. Waarom doet de leerling wat hij/zij doet en waarom moet hij/zij de dingen doen die degene doet? Een docentbegeleider leert je hiermee omgaan en de opstandige leerling een les mee te geven.

Soms boeit het een leerling niet wat een actie tot gevolg heeft. De grootste ‘schreeuwers’ hebben vaak onzekerheden of problemen. Een docent speelt een belangrijke rol in het aansturen van leerlingen zodat er een optimaal resultaat wordt behaald.

2. Contact met ouders of begeleiders

Het goed om kunnen gaan met leerling is deel één. Deel twee is een flexibele en duidelijke omgang met de ouders of verzorgers van leerlingen. Hoe ga je het gesprek met ze aan en hoe onderhoud je goed contact? Zodra er problemen ontstaan met leerlingen, is een docent de boodschapper richting ouders of verzorgers.

Vind het contact plaats via e-mail of telefonisch? Hoe communiceer je zonder aanvallend over te komen? Hoe ga je om met moeilijke gesprekken zoals bij verdriet, een laag niveau of zelfs een sterfgeval? Stap voor stap coacht een docentbegeleider je hierin.

3. Omgang met andere docenten

Binnen een scholengemeenschap moeten docenten goed kunnen communiceren en samenwerken. Soms verloopt het onderlinge contact tussen docenten niet geheel vlekkeloos. Hoe ga je daarmee om? Op een nieuwe school werken waar bepaalde normen en waarden worden gehanteerd, kan overweldigend zijn.

Het is belangrijk dat er toegankelijkheid binnen de school wordt gecreëerd zodat geen enkele docent buiten de groep valt. Want, wat als een docent wordt gepest door (indirecte) collega’s? Hoe los je het probleem onderling op zonder dat de situatie escaleert? Een docentbegeleider zoekt samen met de docenten naar een oplossing.

Op zoek naar een ervaren docentbegeleider binnen jouw organisatie?

Als docentbegeleider ga ik jouw organisatie helpen. Al mijn kennis, door ruim 11 jaar ervaring binnen het onderwijs, zet ik in zodat talenten van (startende) docenten optimaal tot uiting komen. Iedereen is uniek, dus mijn tactiek sluit ik naadloos aan op de behoeften die (startende) docenten hebben. Ik heb een scherp oog voor details, voel aan of iets wel of niet passend is en schakel snel om tot de juiste oplossing te komen.

Benieuwd naar wat ik voor jouw organisatie kan betekenen en wil je sparren over succes in jouw organisatie? Plan hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Eerst brengen we samen een hulpvraag in kaart en bij een match bekijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen. effectief begeleid ik docenten, geef ik advies waar nodig, stuur ik teams aan en ontwikkel ik lesmateriaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *