Zo krijg jij begrip over de emotionele ontwikkeling van jongeren

Steeds meer jongeren ervaren uitdagingen met hun mentale gezondheid. Vaak kropt de jeugd emoties op en krijgt onvoldoende begeleiding om zich voor te bereiden op het volwassen leven. Dit blog is bestemd voor zowel jongeren, docenten als ouders en bespreekt welke (mentale) klachten kunnen ontstaan in de loop der tijd. Daarnaast geef ik 5 tips mee om beter met de emoties van jongeren om te gaan.

De impact van emotionele ontwikkeling op het volwassen leven

De puberteit is één van de lastigste fases van het leven en bepalend voor de algehele ontwikkeling: Er gebeurt ontzettend veel op geestelijk en lichamelijk valk. Als je in de puberteit goed leert omgaan met emoties, kun je jouw toekomstige geluk creëren en leg je een fundament voor een goede mentale gezondheid. Bovendien kunnen zij met de juiste mentale basis leeftijdsgenoten ondersteunen, wat bijdraagt aan zelfverzekerdheid en een gevoel van voldoening.

Mogelijke klachten bij gebrek aan emotioneel management

Als jongeren hun emoties niet actief leren beheren, kan hun algehele gezondheid uit balans raken. Ze kunnen zich isoleren, wat hun sociale netwerk verkleint. Ze kunnen hierdoor in een neerwaartse spiraal terechtkomen en hun toevlucht zoeken in verdovende middelen zoals alcohol en drugs. Dit leidt tot het afvlakken van emoties, waardoor ze geen mogelijkheid krijgen om emoties te omarmen en hiermee om te gaan.

Voor zelfkennis en ontwikkeling is het belangrijk om dicht bij de kern van emoties te komen. Door emoties te begrijpen en te leren plaatsen, worden jongeren weerbaarder en kunnen ze zich op de juiste momenten kwetsbaar opstellen. Dit helpt hen om voor zichzelf op te komen en zich uit te drukken wanneer nodig.

De druk van maatschappelijke verwachtingen

Jongeren krijgen best veel voor de kiezen. Zo ervaren zij mogelijk dat relaties en vriendschappen stuklopen, hun huisdier overlijdt of dat hun ouders gaan scheiden. Op zulke momenten kan het aanvoelen of alsof de hele wereld instort en lijkt het een hele opgave om met zulke emoties om te gaan. Zij kunnen zich terugtrekken en hun emoties gaan opkroppen, met name in een maatschappij waar kwetsbaarheid niet wordt aangemoedigd. Vooral jongens zijn onderhevig aan de huidige norm, waarin het praten over emoties “écht voor watjes” is.

Het belang van begeleiding voor een goede mentale gezondheid voor jongeren

Opgekropte emoties kunnen uiting krijgen in ongewenst gedrag, zoals agressiviteit, sociale angsten of een rol in het criminele circuit. Ook kan het dragen van alle emoties zó zwaar voelen, dat er een burn-out ontstaat. Een burn-out onder jongeren komt ook steeds meer voor. Vaak grijpen ouders/verzorgers pas in op het moment dat klachten zichtbaar worden, maar ad hoc hulp verkrijgen is bijna onmogelijk doordat hulpverleners op dit moment worden overvraagd.

Zowel vanuit huis als op school, hebben jongeren begeleiding nodig. Goede communicatie met ouders, docenten en vrienden is cruciaal. Helaas zoeken jongeren vaak sturing bij de verkeerde bronnen, wat negatieve effecten kan hebben. Zonder de juiste begeleiding weten jongeren vaak niet hoe ze zich moeten voorbereiden op het volwassen leven. Respect krijgen voor hiërarchieën op de werkvloer kan bijvoorbeeld een lastige opgave worden, wat kansen op carrièregebied verkleint.

5 tips voor jongeren om emoties begrijpen

1. Zorg voor een goede ademhaling

Sluit je ogen en concentreer op je ademhaling. Leg je hand op je borst of buik en voel hoe je hand meebeweegt met je ademhaling. Adem 10 keer diep in en uit. Bij elke uitademing laat je jouw emoties en spanningen los.

2. Schrijf je (negatieve) gedachten op

Orden je (negatieve) gedachten door ze op te schrijven, bijvoorbeeld in een brief aan jezelf. Dit geeft verlichting in je hoofd, door letterlijk voor je te zien wat nou precies ruis geeft. Ben je niet in de gelegenheid om pen en papier erbij te pakken? Zet jouw gedachten dan in de notities van je mobiele telefoon! Zo heb je altijd iets bij de hand.

3. Praat over de dingen die je meemaakt in je leven

Is schijven niet jouw ding? Neem contact op met een persoon bij wie jij je veilig voelt en geef aan dat je graag wilt praten over je emoties en gevoelens. Als jij durft aan te kaarten dat je behoefte hebt aan een gesprek, zul je al gauw zien dat je écht niet alleen bent. Echte vrienden creëren omgevingen waar je respectvol en zonder oordeel kunt communiceren.

4. Ga de natuur in

Hoewel je mobiele telefoon een handige tool kan zijn om je emoties van je af te schrijven, zorgt je mobieltje er ook voor dat je snel afgeleid raakt en dat je spanningsboog verkort. We weten niet meer hoe het is om totale rust te ervaren. Ga daarom eens een keer wandelen in het bos, en laat die telefoon eens thuis. Geniet van het geluid van fluitende vogeltjes en de heerlijke geur van de bomen. Door de natuur in te gaan, creëer jij een moment om één te worden met je emoties en gedachten. Overbodige ruis kan de gedachtegang niet verstoren.

5. Ga sporten

Beweeg letterlijk alle negatieve emoties uit je hoofd en kom terug tot jezelf. Tijdens het sporten komen er verschillende gelukshormonen vrij, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Je voelt je al snel lekkerder in je vel zitten en krijgt een kans om te relativeren.

Geef het puberbrein én je mentale gezondheid een boost met mijn online cursus!

Wil jij tips en tricks krijgen om jongeren te ondersteunen bij hun emotionele ontwikkeling? Of zit je zelf in de puberteit en wil je begeleiding met theorie en opdrachten? Mijn onlinecursus biedt de handvatten om de mentale gezondheid te optimaliseren. Wie tijdens de puberteit goed leert omgaan met emoties, profiteert hiervan in het volwassen leven. Klik hier voor de online cursus.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *