Pedagogisch onderwijsbegeleider: dé schakel tussen leerling, docent en ouders/begeleiders

Heb jij je als ouder of begeleider altijd al afgevraagd wat een pedagogisch onderwijsbegeleider doet binnen een scholengemeenschap? Of wil jij je als docent meer verdiepen in de taken van je collega? In dit blog lees je wat de bezigheden zijn van een pedagogisch onderwijsbegeleider en wanneer deze in beeld komt. Daarnaast geef ik 5 tips voor zowel ouders/begeleiders als docenten.

Bezigheden van een pedagogisch onderwijsbegeleider

Een pedagogisch onderwijsbegeleider houdt zich voornamelijk bezig met de ontwikkeling van leerlingen binnen een scholengemeenschap. Zo’n begeleider geeft niet alleen les, maar houdt zich ook bezig met alle processen daaromheen. Als pedagogisch onderwijsbegeleider sta je niet alleen voor de klas om kennis over te dragen. Je moet ook goed kunnen aanvoelen wat de behoeften of knelpunten van leerlingen zijn.

Er zijn klassen met veel verschillende niveaus, zoals: basis, kader, theoretisch en gemengd theoretisch. De onderwijsbegeleider zorgt ervoor dat alle leerlingen, met hun verschillende leerstijlen, gehoord worden en goed kunnen leren. Het leertempo kan flink verschillen, dus het lesmateriaal wordt zó aangepast, dat het passend is voor elke leerling in de klas.

Analyseren, communiceren en reageren

Als pedagogisch onderwijsbegeleider schakel je snel en kun je je leerling goed lezen. Wat heeft de leerling nodig? Wat werkt er wel en wat niet? Komen alle leerlingen aan bod en krijgen ze ongeveer evenveel aandacht?

Ook heb je te maken met verschillende typen leerlingen zoals ‘haantje de voorste’ en ‘het stille muisje’. De introverte leerling kan vervagen in de menigte, maar heeft ook zeker ondersteuning en aandacht nodig. Net zoveel als de extraverte leerling.

In gesprek met de leerling, maakt de pedagogisch onderwijsbegeleider een analyse. Tijdens het opmaken van deze analyse, kijkt de begeleider ook naar de cijfers om deze vervolgens met het landelijk gemiddelde én de algehele voortgang te vergelijken. Als de begeleider vaststelt, dat de cijfers aan het begin van het jaar nog heel hoog waren en gedurende het schooljaar zijn gedaald, dan kan er iets mis zijn gegaan. Dit kan liggen aan gebeurtenissen tussen leerlingen of docenten, of voortkomen vanuit de thuissituatie.

De juiste hulp geven en inschakelen bij problemen

Zodra een verandering in de thuissituatie een negatieve impact heeft op de leerling, kun je dit mogelijk terugzien in de resultaten en in het gedrag. De pedagogisch onderwijsbegeleider communiceert met de leerling en de ouders of begeleiders om te achterhalen wat er aan de hand kan zijn. Er ontstaat een soort driehoek, welke zal bestaan uit de school, de ouders/begeleiders en de leerling. Iedereen blijft met elkaar in gesprek en de pedagogisch onderwijsbegeleider ondersteunt en adviseert waar nodig.

Er worden afspraken gemaakt met de leerling om structuur en overzicht te krijgen. Belangrijk is dat de taken van ouders of begeleiders bij die partij blijven, en niet voor rekening van de docent komen. Ouders/begeleiders worden actief betrokken bij alles wat er binnen de scholengemeenschap gebeurt, aangezien er vanuit huis ook een goede begeleiding moet zijn. Als er thuis extra hulp nodig is om uitdagingen aan te pakken, kun je ambulante organisaties inschakelen of hulp zoeken van een coach vanuit de gemeente.

Het kan voorkomen dat de ondersteuning en begeleiding van een pedagogisch onderwijsbegeleider niet voldoende is. Bijna iedere scholengemeenschap heeft een intern zorgteam. Deze kijkt samen met de leerling, docent en ouders of begeleiders wat voor extra ondersteuning nodig is. Het interne zorgteam geeft geen les, maar fungeert als een groep ambulante zorgverleners. Zij observeren de leerlingen en stellen een handelingsplan op zodat doelen kunnen worden nagestreefd tussen de school en de leerling. Ouders moeten hier uiteraard wel mee instemmen.

Veiligheid staat altijd voorop

Veiligheid is één van de belangrijkste punten binnen een scholengemeenschap. De pedagogisch onderwijsbegeleider kijkt ook naar de veiligheid van de leerling. Bijvoorbeeld, wanneer er huiselijk geweld plaatsvindt of een escalatie op school tussen leerlingen en/of docenten, gaat de pedagogisch onderwijsbegeleider met iedereen in gesprek. Je ziet aan het gedrag van een leerling namelijk vrij snel of er iets speelt. Ook kunnen de cijfers of een verminderde aandacht voor het huiswerk herkenningspunten zijn.

Helaas vindt er tegenwoordig (online) pestgedrag plaats tussen jongeren. Sociale media spelen hier een belangrijke rol in. Pestgedrag via sociale media kan grote gevolgen hebben, zowel bij leerlingen als bij docenten. Begeleiding op dit vlak zit niet standaard in de lesmethodes, maar wordt wel verspreid over het schooljaar gegeven in workshops. Constant moet je als scholengemeenschap bijsturen en scherp blijven zodat je hier snel en effectief op in kunt spelen.

5 tips voor docenten en ouders/begeleiders om jongeren te begeleiden en te ondersteunen

  1. Zorg ervoor dat je een beeld krijgt van waar jongeren zich vandaag de dag mee bezighouden

Waar houden jongeren zich eigenlijk mee bezig op een dag? Wat is op dit moment hip? Probeer een luchtig gesprek aan te gaan, zodat je een duidelijk beeld krijgt en je je goed in kunt leven in jongeren. Communiceer vanuit een positieve houding, maar geef wel duidelijk aan waar bepaalde grenzen liggen.

  1. Geef aan dat sociale media niet altijd een realistisch beeld geeft van de wereld om ons heen

Dat sociale media een belangrijke rol spelen voor jongeren, hoef ik waarschijnlijk niet uit te leggen. Jongeren nemen dingen als zoete koek aan van influencers op sociale media. Echter, het brein kan op dat moment nog niet relativeren of iets logisch en kloppend is. Dat komt, omdat het brein nog niet volledig is doorontwikkeld. Influencer marketing speelt hier makkelijk op in.

  1. Houdt bij welke sociale contacten de puber heeft

Weet jij met wie jouw puber of leerling zijn vrije tijd besteed? De omgeving en vriendschappen van jongeren hebben vaak invloed op de toekomst. Nodig de sociale contacten een keertje thuis uit zodat je weet met wie jouw puber omgaat. Of ga als docent in gesprek met de leerling en vraag naar wat degene doet na schooltijd.

  1. Breng de puber/leerling bij wat gevolgen kunnen zijn wanneer diegene school verwaarloost

Het is belangrijk om jongeren goed voor te bereiden op het volwassen leven. Vorm een helder beeld van de ambities van de puber/leerling. Wat zijn de gevolgen als degene zich niet goed inzet op school en lage cijfers blijft halen, of ongewenst gedrag blijft vertonen? Mogelijk vallen dromen in duigen.

  1. Ieder kind is uniek

Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid en is uniek. Precies dezelfde benadering en ondersteuning toepassen op elke puber, is hierdoor onmogelijk en ineffectief. Hetzelfde geldt voor leerstijlen: De ene leerling is een denker en de andere een doener. Daar moet je goed op in kunnen spelen, zowel thuis als op school.

Ben jij benieuwd naar wat een pedagogisch onderwijsbegeleider kan betekenen binnen jouw organisatie?

Het is mijn missie om een bestaand proces te optimaliseren. Mijn hart klopt sneller van onderwijsontwikkeling en het aansturen of begeleiden van docenten en leerlingen. Ik vind het belangrijk iedereens talent zoveel mogelijk aan de oppervlakte te brengen.

Wat kan er verbeterd worden binnen jouw organisatie? Vul hier het contactformulier in en binnen 48 uur neem ik contact met je op. Samen bekijken we wat ik voor jouw organisatie kan betekenen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *