NT2: de basis voor anderstaligen die Nederlands als tweede taal willen beheersen

Het beheersen van de Nederlandse taal is de basis voor een betekenisvolle toekomst voor anderstaligen die in opvangcentra terechtkomen, of al langer in Nederland wonen. Om goed te aarden in de Nederlandse maatschappij is NT2 van cruciaal belang. In deze blogpost lees je waar NT2 voor staat, wat voor problemen er kunnen ontstaan als je de Nederlandse taal niet (goed) beheerst en geef ik 5 tips om vanuit huis NT2-ers te helpen met inburgeren.

Waar staat NT2 voor?

NT2 betekent Nederlands als tweede taal. Vaak komen NT2-ers uit het buitenland en beheersen een andere moedertaal dan het Nederlands. Op een school waar NT2 wordt gegeven, kunnen zowel kinderen als volwassenen terecht. Kinderen komen over het algemeen op basis- en middelbare scholen terecht in een zogenaamde schakelklas (ISK). Volwassenen kiezen eerder voor een avondopleiding, aangezien zij overdag moeten werken of op zoek zijn naar werk. Daarnaast kan het zo zijn dat zij overdag de zorg voor kinderen op zich nemen of deelnemen aan sociale activiteiten om aansluiting te vinden in de Nederlandse maatschappij.

In Nederland is het voor anderstaligen belangrijk om de Nederlandse taal te beheersen. Niet alleen voor de toekomst, maar ook omdat NT2-ers een diploma Staatsexamen Nederlands als tweede taal (NT2) nodig hebben als zij hier willen inburgeren. NT2-ers moeten examen doen op B1-niveau, dat niveau is wettelijk vastgelegd. Als je het B1-niveau beheerst, begrijp je teksten en woorden die je vaak tegenkomt in het sociale leven en op school of het werk. Ook kun je goed in het Nederlands antwoord geven en meepraten over een bepaald onderwerp.

De Nederlandse taal beheersen is belangrijk voor de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen

Voor mensen die de Nederlandse taal als tweede taal leren, is het beheersen van het B1-niveau de basis voor communicatie en om goed uit de voeten te komen. Constant om hulp vragen kan erg frustrerend zijn en werkt niet mee aan de zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen. Bepaalde onderliggende emoties, zoals trauma’s, komen naar boven. Je wilt meekomen met de maatschappij, maar het lukt niet. Dit probleem kan zich uiten in agressie, irritatie of zelfs in jongeren die op het criminele pad terechtkomen.

NT2-docenten dragen de missie dat leerlingen zich kunnen redden binnen de Nederlandse cultuur. Daarom wordt er vanuit school een stage aangeboden, zodat zij binnen de scholengemeenschap worden opgeleid om op een snelle manier in te burgeren en mee te kunnen doen met de Nederlandse maatschappij. Ook bieden wij hulp bij een stage bij een extern bedrijf. Leerlingen kunnen alleen bij een extern bedrijf stage lopen als zij voldoende kennis en kunde beheersen.

Zo ziet een les in een NT2-klas eruit

In iedere NT2-klas zitten leerlingen die ongeveer hetzelfde niveau beheersen. Er zitten normaal gesproken maximaal 16 leerlingen in een klas. In het geval van een laag niveau wordt er lesgegeven aan maximaal 12 leerlingen. Er wordt per leerling bekeken wat het niveau is en hoe snel diegene de lesstof onder de knie krijgt. Hoe snel een leerling de Nederlandse taal spreekt, heeft te maken met zijn/haar Nederlandse achtergrond. Sommige leerlingen wonen namelijk al langer in Nederland, spreken de taal niet, maar zijn wel al bekend met de cultuur, normen en waarden.

Zelf geef ik Nederlandse les aan anderstaligen die vanuit de eerste opvang komen. Ik geef onder andere de vakken Rekenen, Handvaardigheid aan het profiel Groen en Horeca. Vooral een les in Horeca draagt snel bij aan het beheersen van de Nederlandse taal. Vanuit de praktijk gaan wij aan de slag met koken. Sommige leerlingen hebben nooit eerder leren omgaan met een gasfornuis of oven.

Tijdens deze les communiceer ik voornamelijk in het Engels en laat ik voorwerpen zien die ik in het Nederlands uitspreek. Ook laat ik voorwerpen zien door middel van plaatjes. Herhaling is de sleutel tot succes. Wanneer je iets zes keer herhaalt, blijft een woord beter hangen in het geheugen van de leerlingen. Gedurende de hele les zeg ik het woord meerdere keren. Een les in horeca brengt ook leerlingen samen. Eten maken verbindt mensen met elkaar, ongeacht afkomst of normen en waarden.

Tegen deze problemen lopen jongeren aan zonder het volgen van NT2-onderwijs

Wanneer jongeren direct in het regulier onderwijs worden geplaatst zonder de Nederlandse taal stap voor stap te leren, kunnen zij de gegeven lessen totaal niet volgen. In de theorie ontstaat er dan ongewenst gedrag zoals agressie (soms vanuit een trauma), zij zetten de boel op stelten en halen ongein uit. Het grootste probleem is dat zij zich niet kunnen uiten en verstaanbaar kunnen maken. Er kunnen zelfs psychische problemen, zoals psychoses ontstaan.

Als jij je niet goed kunt uiten in het land waar je woonachtig bent, krijg je moeilijker aansluiting met leeftijdsgenoten. Het sociale leven wordt één grote uitdaging. Denk hierbij aan het doen van boodschappen of jezelf verplaatsen met het openbaar vervoer. Het criminele pad is dan dichterbij dan je denkt. Ook krijgen jongeren te maken met (het tekenen van) documenten. Met handen en voeten kun jij je misschien redden, maar met de taal niet. Voor een betekenisvolle toekomst, is het belangrijk om je leven op de rit te krijgen in een onbekend land.

5 tips voor docenten of begeleiders van NT2-leerlingen

Leerlingen die in de hogere klassen zitten, krijgen een laptop van school om thuis huiswerk te maken. Deze leerlingen hebben een hoger niveau dat vaak naar het MBO doorstroomt. Leerlingen die een laag niveau beheersen, krijgen geen huiswerk en leren de lesstof alleen op school. Zij kunnen de lesstof niet zelfstandig oppakken, aangezien bepaalde begrippen en vaktermen te moeilijk zijn. Als docent of begeleider kun jij een extra steentje bijdragen via onderstaande tips.

1. NT2-leerling in het regulier onderwijs

Deze tip is speciaal voor docenten. Heb jij een NT2-leerling in de klas zitten van een laag niveau of komt de leerling niet vanuit een schakelklas (ISK)? Dan kun je werken met een schrift. In dat schrift kunnen leerlingen het hele schooljaar moeilijke woorden en begrippen opschrijven die bij bepaalde vakken aan bod komen. Je kunt het zien als een soort naslagwerk. Alles wat er in het schrift wordt geschreven is de basis en belangrijk voor de toekomst en het dagelijks leven.

2. Teksten arceren met een markeerstift

Zorg ervoor dat teksten of woorden rustig worden gelezen. Tijdens het oplezen van een zin, kun je de woorden te markeren die al gelezen zijn. Hierdoor laat je leerlingen de woorden en het zinsverband stapsgewijs begrijpen. Pas zodra de hele zin wordt beheerst, ga je verder naar de volgende zin. Je kunt deze methode zo vaak mogelijk herhalen als je wil.

3. Visuele ondersteuning

Praat met je handen, makkelijker kan het niet worden. Door je eigen mimiek te gebruiken en woorden uit te beelden, maak je duidelijk wat je bedoelt. Wijs het voorwerp aan en spreek uit zoals je het noemt. Ook met plaatjes kom je een heel eind, denk hierbij aan kinderboeken. Beeld versterkt de tekst. Neem een NT2-leerling mee naar buiten en wijs verschillende voorwerpen aan om vervolgens het bijpassende woord uit te spreken.

4. Nederlandstalige muziek luisteren

Als jij bijvoorbeeld Spaans wil leren, is het luisteren van Spaanse muziek de ideale manier om de Spaanse taal snel te beheersen. Zo werkt het ook voor anderstaligen die luisteren naar Nederlandstalige muziek. Je hoort zo de klanken die worden uitgesproken. Laat Gerard Joling en Tino Martin maar door die speakers komen!

5. Nederlandse woorden uitspreken door te zingen

Deze tip heeft alles te maken met logopedie. Als je meezingt met Nederlandstalige muziek, spreek je woorden en klanken uit. Luister goed naar de manier van spreken en zing met de NT2-er mee. Het maakt niet uit welk genre muziek je luistert, zolang het maar de Nederlandse taal bevat.

Huur mij als ZZP docent in voor NT2-onderwijs binnen jouw organisatie

Als docent vind ik het belangrijk dat iedereen, of je nu jong of oud bent, zich kan redden in de Nederlandse maatschappij. Hoe schrijnend de situatie ook is waar iemand vandaan komt, iedereen een betekenisvolle toekomst. Je kunt mij inhuren om NT2-ers te begeleiden naar B1-niveau voor zelfstandigheid, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen.

Ben jij benieuwd naar wat ik voor jouw organisatie kan betekenen en of wij een match zijn? Klik hier om een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen. Samen maken wij een plan van aanpak zodat anderstaligen zich binnen korte tijd op hun gemak voelen in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *